Pocăința, mult mai mult decât un termen furat
Toate aceste schimbări nu au fost și nu sunt ușoare, dar cu ajutorul Domnului, cu perseverență, și cu îndârjire, ele se pot înfăptui (o spun din proprie experiență, și nu din cărți). Totul e să îți dorești să devii mai bun pentru Dumnezeu, și nu să lâncezești în urâciune și păcat, căci nu îți aduce nici un beneficiu, nici aici pe pământ, dar nici în veșnicie.
Pocăința nu reprezintă doar penitență, mâhnire ori frica de osândire, ci mult mai mult: o schimbare profundă, radicală a felului de a fi, a gândi și a viețui; lupta cu păcatul prin înfrângerea tentațiilor și clădirea unui nou început al vieții interioare, reflectat într-o existență bineplăcută lui Dumnezeu. Pocăința ne ajută să omorâm păcatul, să ne reînviem sufletul; din întuneric face lumină, spală ochii sufleteşti, stăpâneşte peste firea cea neputincioasă și înfrânează patimile.
Din păcate, în ziua de astăzi, tot mai puțini dintre noi aleg să se pocăiască, crezând că pocăința îți aduce cine știe ce necazuri, sau alte lucruri negative. Nimic mai fals. Încerc, prin exemplul personal, să fac și pe ceilalți din jurul meu să admită faptul că pocăința nu este un lucru chiar atât de rău, sperând la nesfârșit ca măcar unul dintre ei să apuce pe calea aceasta, pe cât de grea la început, pe atât de frumoasă spre sfârșit.
Vă rog să nu mai amânați pocăința de pe o zi pe alta, căci Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos, alături de Sfântul Ioan Botezătorul și a celorlalți sfinți, ne-au spus extrem de clar, chiar de mai multe ori:
Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor
Doamne ajută!
Comentarii
Trimiteți un comentariu