Rugăciune către Duhul Sfânt: Împărate Ceresc

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.

Rugăciunea către Duhul Sfânt, „Împărate Ceresc”, este o rugăciune pe cât de scurtă pe atât de plină de adevăr. Această rugăciune este îndreptată către Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi. În prima parte a rugăciunii, Duhului Sfânt îi sunt atribuite mai multe apelative și descrieri succinte.

Acesta mai este numit și Mângâietorul pentru că El mângâie, la propriu, sufletul și trupul credinciosului. Eu personal am simțit aceste mângâieri de nenumărate ori, și nu o spun cu mândrie, ci ca să întăresc faptul că nu e un apelativ aleatoriu. Mângâierile se pot descrie ca niște fiori care străbat tot spatele, care apar în general când te dumirești de o problemă duhovnicească, sau iei o hotărâre în acord cu Dumnezeu.

De asemenea, Duhul Sfânt mai este supranumit și Duhul Adevărului, pentru că odată ce Îl dobândești, Acesta te îndrumă către tot adevărul, care este faptul că Domnul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Printre toate învățăturile Duhului Sfânt și ale Adevărului, se găsește și faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica prin învățăturile și rânduielile căreia omul se poate sfinți și își poate dobândi mântuirea.

Fără prezența Duhului Sfânt în lume, în viața noastră, și în toate cele ce ne înconjoară, nimic nu are sens, de aceea mai este numit și Dătătorul de viață, Care plinește tot și este pretutindeni. Acesta mai este numit și Vistierul bunătăților deoarece din vistieria Sa ni se dăruiesc nouă virtuțile, bunătățile dumnezeiești, fără de care nu am putea urca pe scara duhovniciei.

Urmează apoi două cereri extrem de importante pentru noi. Prima dintre ele este o invitație directă pe care o facem către Duhul Sfânt, și anume aceea ca Acesta să intre în viața noastră. Fără această invitație, Duhul Sfânt nu intră in viața nimănui, pentru că Dumnezeu nu dorește să forțeze pe nimeni, libertatea fiindu-ne respectată total. Cea de-a doua cerere este ca Duhul Sfânt să ne curățească de toată întinăciunea, întinăciune care constă în patimi și obiceiuri păcătoase pe care le-am dobândit de-a lungul vieții.

Rugăciunea se sfârșește cu cea mai importantă rugăminte, aceea ca Duhul Sfânt să mântuiască sufletele noastre, numindu-L totodată „Bunule”, căci numai prin bunătatea Sa se poate săvârși mântuirea, noi nemeritând-o după faptele noastre păcătoase. Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Am fost în depresie, și am învins

De la necredință la credință

Să încercăm să nu mai judecăm aproapele