Spune NU războiului material, dar nu și celui duhovnicesc
Personal, consider că războiul ce se dă în lume este o mare gaură de iad, atât din punct de vedere duhovnicește, cât și material. Dar, pe de altă parte, cred că Dumnezeu găsește resursele necesare de a mântui suflete și în astfel de acțiuni odioase. Războiul poate fi de două feluri: războiul duhovnicesc, pe care ar trebui să îl ducem cu toții, dar de care nu suntem cu toții conștienți, și războiul material, cel la care asistăm neputincioși și care se dă în diferite părți ale lumii. Motivele războaielor materiale sunt tot de natură duhovnicească, acestea pornind de la lipsa anumitor virtuți ale conducătorilor statelor lumii, sau, altfel spus, din cauza unor patimi de care aceștia suferă, ca de exemplu patima nevoii de putere, sau cea a iubirii de arginți.
Dacă ne-am îndrepta cu toții privirea spre Dumnezeu, și am încerca din răsputeri să ne ducem războiul interior, în detrimentul celui exterior, cu siguranță că războaiele materiale ar dispărea și noi am trăi într-o lume mai bună, într-o lume în care ar sălășlui pacea lui Dumnezeu, în locul dezbinării și minciunii vrăjmașului. Dar asta necesită conștiința noastră să fie vie, activă, și îndreptată spre dobândirea virtuților și a păcii lui Dumnezeu și nu spre cea a împărtășirii răului, fie el atât exterior, cât și interior.
Eu am ales să duc războiul duhovnicesc, pentru că beneficiile veșnice ale acestuia sunt cu mult peste cele ale aprobării unor războaie vremelnice, lipsite de sens, în care mor oameni, și se săvârșesc atât de multe fapte lipsite de bunătate și dragoste.
Cum dezaprob războaiele materiale?
Deși nu pot face prea multe, totuși, în simplitatea mea, am ales să fac trei lucruri:
- Să nu deschid niciodată subiectul de discuție pro sau contra războaielor;
- Să nu împărtășesc păreri despre războaie sau despre urmările lor în discuții deschise de altcineva;
- Să nu mai urmăresc cu fervoare și să nu distribui știri legate de acestea.
Comentarii
Trimiteți un comentariu